Afstanden tussen de roestvrijstalen kachelpijp en bouwdelen

Afstanden tussen de roestvrijstalen kachelpijp en bouwdelen

AFSTANDEN TUSSEN DE ROESTVRIJSTALEN KACHELPIJP EN BOUWDELEN

Er zijn enkele dingen die u moet overwegen bij de aanschaf van een roestvrijstalen kachelpijp. Twee belangrijke factoren hierbij zijn vooral het effectief verwijderen van rookgassen en het verwarmen van het eigen materiaal rondom de kachelpijp.

Om precies te zijn, dit gaat specifiek over het risico van het ontstaan van brand- en rookontwikkeling. Om dit risico te minimaliseren, zijn er richtlijnen die wij met u zullen doornemen bij het bouwen van een roestvrijstalen kachelpijp. Expliciet zijn deze gericht op de afstand tussen de kachelpijp en de omliggende delen van het gebouw.

KACHELPIJP - GESCHIKTE RICHTLIJNEN

Zodra u de opzet voor de kachelpijp globaal heeft gepland kunt u naar de voorschriften van de verschillende kachelpijpen kijken. Hier worden minimale afstanden voorgeschreven waar u zich aan moet houden om een brandveilige installatie te garanderen. Mocht u niet op de hoogte zijn van de huidige regelgeving die uw gemeente hanteert naast de voorschriften van de kachelpijp zelf? Dan kunt u het beste contact opnemen met een lokale schoorsteenveger voor meer informatie.

ROESTVRIJSTALEN KACHELPIJP: VLOER- OF MUURBEVESTIGING?

Roestvrijstalen kachelpijp gemonteerd op de muur van het huis

U kunt de roestvrijstalen kachelpijp aan voetstukken op de vloer of aan een muur bevestigen met behulp van een muurbeugel. Als eis komt hier dat er voldoende afstand tot de muur moet worden gerespecteerd. Minimumeisen zijn echter afhankelijk van het ontwerp van de kachelpijp en de isolatie, vaak is deze echter minimaal vijf centimeter.

 

HOE ZIT HET OP MUUR EN PLAFOND?

Zodra de situatie bestaat dat muren en / of dak van brandbaar materiaal zoals hout zijn gemaakt, is het vaak noodzakelijk om de toepasselijke afstand uit te breiden. Voor plafond- of dakdoorvoeren hebt u een minimale afstand van 20 centimeter rondom nodig. De exacte afstand die u moet waarborgen kunt op elk moment vinden in de instructies van de fabrikant van uw kachel.

WAT MOET IK VOOR VENSTERS EN DEUREN ZORGEN?

De kleinst mogelijke afstand van uw roestvrijstalen kachelpijp tot ramen en deuren is 20 cm. Het is ook mogelijk dat hier op verzoek van de politie of brandweer uitbreidingen worden gemaakt. Normaal moet je een afstand van maximaal 40 centimeter handhaven voor uitlaatsystemen met hogere temperaturen. Voor onze dubbelwandige, roestvrijstalen schoorsteenmodellen met een 25 mm isolatie van keramische gedragen is een afstand van 20 centimeter rondom voldoende is. Bij wanden van brandbare materialen wijzen wij echter altijd op de keuze voor een brandwerende wanddoorvoer, die uiteraard voldoet aan alle richtlijnen en wettelijke eisen.