Gevaar door roetbrand

whatsapp

WhatsApp

Contact us

+31 850090571

Contact us

Openingstijden

van maandag tot en met vrijdag

8:00 - 16:30

Gevaar door roetbrand

Roetbrand is gelukkig een van de weinige negatieve neveneffecten die kunnen ontstaan bij het verbranden van hout in uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen. Wanneer roet ontbrandt in het rookkanaal of in uw roestvrijstalen schoorsteen, ontstaat een brand, die verwoestende gevolgen kan hebben.

Maar wat is roet precies?

Roet wordt gevormd wanneer tijdens het verbrandingsproces in uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen restbrandstoffen achterblijven, die op hun beurt bijdragen tot de vorming en ontwikkeling van teer- en pekdeeltjes. Hout, bijvoorbeeld, is een grondstof die aan deze brandstoffen kan worden onderbedeeld.

Als u uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen met hout stookt, moet u zich dus onvermijdelijk afvragen hoe een dergelijke roetbrand kan ontstaan en hoe deze kan worden voorkomen. Meestal ligt de oorzaak van roetbranden in uw roestvrij stalen schoorsteen in een onjuiste bediening van uw kachel en onjuiste verwarming van uw kant. Bovendien is het mogelijk dat de roetbrand wordt veroorzaakt door een ongeschikte haard of een kachel van mindere kwaliteit, alsook door vochtige brandstof of door het condensatieproces van de uitlaatgassen in uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen.

Waarom brandt het roet in mijn roestvrijstalen haard?

Roet is geen verbrandingsresidu, maar een brandbare massa. Deze massa bestaat voor ongeveer 95 procent uit onverbrande koolwaterstoffen. Het uiterlijk van het roet is bepalend voor de omvang van het brandgevaar door brandbaar roet in uw roestvast stalen schoorsteen. Hoe droger het roet, hoe gemakkelijker het te ontsteken is.

Roet is synoniem met nat roet. Het is zo gevaarlijk omdat het zeer kleverig en vettig is en zelfs de reiniging door uw schoorsteenveger kan weerstaan. In eerste instantie is deze vorm van roet niet gevaarlijk. Wanneer het vettige roet echter uitdroogt, wat te wijten is aan de verhoogde temperaturen van het uitlaatgas, kan het roet zich vasthechten aan de wanden van uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen. Het uitgeharde roet is zeer ontvlambaar en kan leiden tot een roetbrand in uw schoorsteen.

Hetzelfde kan gebeuren als de uitlaatgassen te sterk worden afgekoeld en deeltjes zich in de kachel afzetten. Dit gebeurt echter zelden, omdat deze roetresten gemakkelijk kunnen worden verwijderd met behulp van een reiniging door uw schoorsteenveger.

Wat moet ik doen als er brand is in mijn dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen?

Roetbranden ontbranden wanneer vonken via het rookkanaal van uw kachel in de roestvrijstalen schoorsteen terechtkomen. Een roetbrand komt ook in verschillende varianten voor. Daaronder zijn -stof- of schilfer-, harde- en glansroetbranden, waarbij de laatste de meest verwoestende van allemaal zijn. In het geval van een glanzende roetbrand kunnen de vlammen daadwerkelijk uit uw schoorsteen slaan. Alleen brandweerlieden en meester-schoorsteenvegers mogen deze roetbrand gezamenlijk bestrijden, in de vorm van een burn-out.

Een dergelijke roetbrand mag nooit met water worden geblust, omdat dan het gevaar bestaat dat de schoorsteen uitzet door de sterk verhoogde temperaturen in combinatie met de waterdamp. Als de roetbrand echter dreigt over te slaan naar uw woning, is het mogelijk het vuur te smoren met een poederblusser.

Echter, als uw kachel op de juiste manier wordt gestookt, uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen regelmatig door uw schoorsteenveger wordt schoongemaakt en u een kachel van goede kwaliteit hebt, is het risico op roetbranden vrij klein.