Roetvorming, help!

Roetvorming, help!

ROETVORMING oorzaken en oplossingen

Roetvorming in de schoorsteen is vooral herkenbaar door het feit dat donkere, licht gelige vlekken kunnen worden gezien op de buitenkant. Daarnaast is er vaak een chemische licht corrosieve geur in het appartement, die ook aangeeft dat er sprake is van roetvorming. Afhankelijk van de aard van de schoorsteen en wandbekleding, kan het enkele jaren duren voordat de vlekken zichtbaar zijn.

Hoe ontstaat roet vorming?

Roet wordt voornamelijk veroorzaakt door vocht in de kachelpijp, die niet goed is verwijderd en is ontbonden als condensatie aan de binnenkant van de kachelpijp. In zeldzame gevallen kan dit te wijten zijn aan vochtige brandstof, maar meestal is een te lage uitlaat temperatuur de oorzaak. Het resultaat is dat de gassen in de kachelpijp te sterk afkoelen en daardoor als condens op de kachelpijp achter blijven. In combinatie met de zuren en koolstoffen, die in de loop van tijd zich ophopen aan de binnenkant van de kachelpijp ontstaat er roet.
Dit proces duurt vaak jaren en valt meestal niet op totdat de vlekken zichtbaar zijn.
Dit betekent dat het vocht volledig door de kachelpijp is doorgedrongen van binnenuit naar buiten. Als gevolg daarvan, verliest de kachelpijp zijn stabiliteit en kan zelfs in het ergste geval instorten. Maar niet alleen dat: als het vocht sijpelt in de rest van het metselwerk, kan het gehele gebouw worden beïnvloed en het brandgevaar aanzienlijk verhogen.

Preventie van roetvorming

Om te voorkomen dat roetvorming zich voordoet, moet er zorg worden genomen dat de luchttoevoer niet onderbroken wordt, omdat dit ertoe kan leiden dat de smeulende gassen niet goed branden en afkoelen. De exclusieve verbranding van droge brandstof kan ook worden gebruikt voor preventie. Hier speelt de bouw van de kachelpijp een beslissende rol. Het moet zorgen voor voldoende trek om de uitlaatgassen naar buiten te vervoeren, omdat de verbranding van een kubieke meter aardgas tot 1,5 liter condensatie kan produceren.

Bestrijding van bestaande roet

Zodra er roet wordt ontdekt, moet onmiddellijk actie worden ondernomen. Een gemakkelijke manier is het vervangen van uw bestaande kachelpijp met een roestvrijstalen kachelpijp. Dit verhoogt de trek en bevordert daarom de afvoer van rookgassen. Omdat wij werken met roestvrijstaal zal het vocht niet schadelijk zijn voor het staal en is daarom het gevaar voor verdere roet vorming voorkomen. Als de installatie van een nieuwe schoorsteen geen optie is, zijn er speciale coatings verkrijgbaar in speciaalzaken, die roet formatie kunnen voorkomen. Echter, deze methode is heel tijdrovend en vereist dat de kachelpijp meerdere malen behandeld moet worden en er voortdurend gecontroleerd moet worden of het roet zich niet verder verspreidt.

De laatste oplossing: renovatie of vernieuwing

Als roet zich helemaal in uw bestaande kachelpijp heet verspreid is de bestrijding ervan onmogelijk en zult u uw kachelpijp moeten renoveren of volledig moeten vervangen. Dit is vooral het geval met oude huizen die niet goed onderhouden zijn. Maar nieuwere huizen kunnen ook worden beïnvloed. Dit is met name het geval wanneer het gebouw al een rookkanaal bezit dat te groot gebouwd is. Bij de renovatie van de kachelpijp is het belangrijk om aandacht te besteden aan de diameter van het kanaal en een passende diameter te kiezen die past bij de keuze van de houtkachel. Dit is belangrijk om te zorgen voor voldoende trek in de nieuwe kachelpijp. Een relatief goedkoop alternatief is de installatie van een roestvrijstalen kachelpijp. Deze zijn beschikbaar in dubbelwandige pijpen.