Wanneer heeft u een brandwerende wanddoorvoer nodig?

Wanneer heeft u een brandwerende wanddoorvoer nodig?

Overweegt u een roestvrij stalen schoorsteen te plaatsen en weet u niet of u een brandwerend muurdoorvoer nodig heeft? In dit korte artikel leggen wij uit wanneer het zinvol is om een brandwerend muurdoorvoer te installeren en waar u rekening mee moet houden.

Als u een open haard binnenshuis wilt inbouwen en de roestvrij stalen schoorsteen buiten wilt bouwen, zult u onvermijdelijk met een verbindingselement door de muur moeten gaan. Als u nu een muur heeft die brandbare isolatiematerialen bevat, zoals bepaalde isolatiewol, polystyreen enz. of zelfs hout, dan moet u zeker zorgen voor een brandwerend muurkanaal.

Brandwerende wanddoorvoer voor kachelpijpen

De brandwerende muurdoorvoer is een isolatie die in uw muur wordt aangebracht. Door deze brandwerende isolatie kan dan een dubbelwandig doorvoerelement worden aangebracht. Het verbindingselement (paspijp) is dus omsloten door de brandbeveiliging en behoudt de wettelijke afstand tot uw brandbare muur/isolatie.

De brandwerende isolatie is bestand tegen rookgastemperaturen tot 600°. Natuurlijk zal uw fornuis niet zo'n hoge temperatuur hebben. De meeste kachels die met hout of bruinkool worden gestookt, hebben een maximale rookgaswaarde van ongeveer 300-400°. Toch is het geruststellend te weten dat zelfs temperaturen daarboven geen probleem vormen voor de brandwerende doorvoeringen.

U dient zich ook vertrouwd te maken met de voorschriften voor het stoken of uw schoorsteenveger om advies hierover te vragen. Dit komt doordat de voorschriften in de brandvoorschriften zijn gespecificeerd volgens het bouwbesluit.

Toelatingen

Aangezien de eisen in de regelgeving zo specifiek zijn, kunt u het uzelf ook gemakkelijker maken door een brandwerend muurdoorvoer met een algemene goedkeuring te nemen.

Voordat u ergens een brandwerende wand- of plafonddoorvoering koopt, moet u de handelaar vragen of deze brandwerende wanddoorvoering een geldige goedkeuring heeft en of hij deze aan u kan overhandigen. De meeste fabrikanten en dealers hebben de passende goedkeuringen klaar en kunnen u die zonder aarzelen verstrekken. Schoorsteenvegers kunnen aan de hand van de certificeringen nagaan of de brandwerende doorvoer geschikt is voor uw project. Wij raden u aan geen aankoop te doen totdat u 100% zeker bent.

Bij de meeste brandwerende muurdoorvoeren is het ook toegestaan om deze door het plafond te leiden, indien u een binnenkanaal mag installeren en dit rechtstreeks door een houten plafond mag leiden. Bovendien omvatten deze doorvoeren meestal ook brandwerende panelen (bv. van Vermicullite) voor de binnenkant van uw huis/flat.

Indien u nog vragen heeft over onze brandwerende wandkanalen en hun goedkeuringen, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. We horen graag van u!