De voorschriften voor een kachelpijp van roestvrijstaal

De voorschriften voor een kachelpijp van roestvrijstaal

Voordat u uw droom van een openhaard kunt realiseren, moet u natuurlijk rekening houden met een paar belangrijke regels. Om dit makkelijk voor u te maken hebben wij de belangrijkste stappen voor u samengevat.

Brandvoorschriften

Het is belangrijk om de brandveiligheidsvoorschriften te verduidelijken en ook de emissievoorschriften in acht te nemen. Als deze roestvrijstalen kachelpijp instructies allemaal worden gerespecteerd, kunt u uw roestvrijstalen kachelpijp in gebruik nemen.

Vanwege brandvoorschriften moet de haard op een afstand van 20 cm van de muur gehouden worden. Als u een haard heeft waar een deurtje in zit, moet de haard een vrije ruimte hebben van 50 cm tot de omringende muren. Voor uw haard moet u een geschikte vloerplaat installeren om te beschermen tegen vonken die uit de haard kunnen schieten. Volgens verdere voorschriften moet de roestvrijstalen kachelpijp een afstand van minimaal 20 cm hebben tot onbrandbare wanden en een afstand van 45 cm tot brandbare wanden. Hiervoor kunt u ook kijken naar onze brandseparatieplaten en brandwerende wanddoorvoeren.

 

Emissie-eisen

Sinds 2015 mogen openhaarden, houtkachels en tegelkachels een maximale deeltjesbelasting hebben van 150 milligram per kubieke meter. Als dit niet het geval is met uw open haard, heeft u een roetfilter nodig. Of uw openhaard voldoet aan de vereiste, is herkenbaar aan het testzegel.
Onze dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp elementen voldoen aan alle geldende voorschriften en vuur- en emissie-eisen, dus u bent verzekerd van een veilig product van de hoogste kwaliteit.

De juiste hoogte: plaats elementen afzonderlijk

In het geval van de dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp installatie moet vooral de hoogte van de kachelpijp nauwkeurig worden bepaald. In Nederland moet het bouwbesluit worden nageleefd en met name NEN 6062.

In het algemeen moet de kachelpijp zo dicht mogelijk bij de nok worden geïnstalleerd om te voorkomen dat rookgassen terug het gebouw inkomen door de blazende wind.
In het algemeen geldt dat bij een dakhelling van 23° of minder de trekkap minimaal 50cm boven de nok uit moet komen. Is de helling groter dan 23° dan zal de hoogte afhangen van meerdere factoren, voor het beste advies kunt u de afdeling bouwwoning toezicht van uw gemeente benaderen.

Als er zich binnen een straal van 15 meter hoge gebouwen bevinden die mogelijk hinder kunnen ervaren door het stoken van uw openhaard, dan moet de monding met een hoek van 15° worden aangehouden (dat wil zeggen dat de pijp boven de nok moet uitkomen met minimaal een hoek van 15° ten opzichte van de horizon.)