Dikwandige kachelpijpen - De verbinding tussen kachel en de roestvrijstalen schoorsteen

Om uw dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen op de kachel aan te sluiten, heeft u de juiste dikwandige kachelpijpen nodig. Deze kachelpijpen zorgen voor de afvoer van de rookgassen. Om dit goed te kunnen doen, moet het rookkanaal aan bepaalde criteria voldoen om veilig te kunnen functioneren.

Zijn rookkanaal, schoorsteenpijp en rookpijp hetzelfde?

Ja, al deze termen beschrijven hetzelfde. Het gaat om de speciale pijpen, die altijd het einde van de schoorsteen vormen en de verbinding met de kachel tot stand brengen. Waar u specifiek op moet letten bij de aankoop van rookkanalen, kunt u verduidelijken aan de hand van verschillende punten, waarop hieronder nader wordt ingegaan.

In de eerste plaats moeten dikwandige rookkanalen altijd gemaakt zijn van plaatstaal met een dikte van twee millimeter. Plaatstaal is een uiterst stabiel materiaal en is niettemin gemakkelijk te bewerken. Bovenal is plaatstaal bestand tegen hoge warmtebelastingen.

Bovendien moeten rookkanalen van een Senotherm-coating worden voorzien om lelijke vlekken op de muren te voorkomen. Kleine beschadigingen kunnen ook gemakkelijk worden hersteld bij het coaten met Senotherm verf.

De juiste diameter voor roestvaststalen schoorstenen

De juiste diameter is niet alleen zeer belangrijk voor roestvrijstalen schoorstenen, maar ook voor rookkanalen. Over het algemeen hebben de meeste kachels een standaard aansluiting van 150mm diameter. Alle kachels zijn eigenlijk altijd aangepast aan deze dimensie. Indien u een oudere of andere kachel heeft die niet op de standaard schoorsteenpijpen past, raadpleeg dan uw lokale schoorsteenveger.

Reiniging van uw roestvrij stalen schoorsteen en rookkanalen

Natuurlijk moet u niet alleen uw roestvrijstalen schoorsteen regelmatig (laten) reinigen, maar ook uw dikwandige rookkanalen. Als ze te vuil zijn, kan dit levensbedreigend zijn. Vooral als u hout als brandstof gebruikt dat nog niet helemaal droog is. Dan bestaat het gevaar dat zich glanzend roet afzet, dat opnieuw kan ontbranden en een schoorsteenbrand kan veroorzaken.

Daarom moet u het rookkanaal altijd controleren en schoonmaken.

Regelmatig onderhoud van uw roestvrij stalen schoorsteen

Als algemene regel geldt dat uw roestvrijstalen schoorsteen één keer per jaar door een schoorsteenveger moet worden onderhouden. U kunt het werk ook gemakkelijker maken voor de schoorsteenveger en zelf schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, maar dit mag eigenlijk alleen door vakmensen worden uitgevoerd en moet beslist door een schoorsteenveger worden gecontroleerd.