Een roestvrijstalen kachelpijp - nieuw of liever gebruikt kopen?

Een roestvrijstalen kachelpijp - nieuw of liever gebruikt kopen?

Is het kopen van een gebruikte kachelpijp nuttig?

Als onderdeel van de zogenaamde Consumer Society, staan mensen er niet lang bij stil of ze iets nieuws of gebruikt willen kopen. Echter, men beseft zich steeds vaker dat de aankoop van een gebruikt item een aantal voordelen heeft. Één daarvan is dat de leeftijd van het product wordt verlengd en op die manier duurzaam wordt gebruikt.

We leven in tijdperk waarin snel veel verandering plaatsvinden, vooral als we denken aan producten in het gebied van technologie. Wat vandaag wordt gepresenteerd als innovatief kan morgen volledig achterhaald zijn. Bovendien maken bepaalde verordeningen het dus moeilijk om vast te stellen welke producten op de markt mogen blijven en welke niet.

als we denken aan een roestvrijstalen kachelpijp, beseffen we dat deze natuurlijk moet voldoen aan bepaalde wettelijke normen. Zo wordt bijvoorbeeld de kans op bepaalde gevaren, zoals bosbranden, sterk verminderd wanneer een kachelpijp van kwaliteit wordt aangeschaft. De roestvrijstalen kachelpijp is daarom een speciale categorie. Men zou het besluit om een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp aan te schaffen goed moeten overwegen. Is het echt de moeite waard om een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp aan te schaffen?

Gebruikt roestvrijstalen kachelpijp -wat komt erbij kijken?

Als een gebruikte RVS kachelpijp wilt aanschaffen, hoeft u alleen maar een kijkje te nemen op het internet en daar vindt u zeer snel gebruikte kachelpijpen in het aanbod. Vaak bepaal je op basis van foto’s de staat van de kachelpijp. Geen wonder, want dit is vaak de enige informatie waaraan de kwaliteit te zien is. Het is daarom sterk aan te raden om bij de aanschaf van een gebruikte roestvrijstalen kachelpijp zelf altijd een kijkje te nemen in plaats van de artikelen te laten verzenden per post.

Als u geen kennis heeft van kachelpijpen is het soms moeilijk om de staat van de buizen goed in te schatten. Vaak blijven vragen over de gebruikte brandstof en of alle onderhoudsperiodes zijn nageleefd helaas onbeantwoord tijdens een bezoek.

Natuurlijk kunt u communiceren met de vorige eigenaar, maar wie garandeert de eerlijke verklaringen van de vorige eigenaar? Vooral als het gaat om de onderhoud. Een andere tekortkoming is de onbewuste onjuiste werking van de open haard, die effect heeft de uiteindelijke staat van de roestvrijstalen kachelpijp. Het vaak overschatte concept van energiebesparing komt dan naar boven, wat ook kan leiden tot een verkeerde methode van verwarming. Dit is zeer schadelijk voor het uitlaatsysteem op de lange termijn.

Door het gebruik van vochtige of grotere stukken hout als brandstof kan de kans op roetvorming vergroot worden in de buizen van kachelpijp. Het resultaat: een schoorsteenbrand.
Het gebruik van een verkeerde brandstof of een goedkope en niet-energie-efficiënte houtkachel door de vorige eigenaar draagt ook bij aan het risico van een schoorsteenbrand.

Problemen met het visueel keuren van een kachelpijp

Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende technieken om de kachelpijpen te produceren. Hierdoor kunnen combinaties van verschillende merken kachelpijpen in het echt een net ander kleurenprofiel hebben. Daarnaast is het ook mogelijk dat de gebruikte pijp niet in de bestaande opstelling past omdat deze gebruikt maakt van een ander aansluit systeem.

Als u kiest voor een gebruikte schoorsteen gemaakt van roestvrijstaal, die niet langer wordt gedistribueerd door de fabrikant, kan het ook zijn dat de aansluiting als gevolg van gewijzigde regelgeving niet meer passen in elkaar, was als gevolg heeft dat het volledige schoorsteen systeem moet worden vervangen.

De markt is ook bezaaid met kleinere fabrikanten, waardoor het bijna onmogelijk is om een geschikt reserveonderdeel te vinden. Bovenal maken de constant veranderende modellen, die niet bij elkaar passen, de zoektocht niet makkelijker.

De oplossing: hulp van de deskundige

Ongeacht of u een nieuwe of gebruikte kachelpijp installeert, de kwestie van installatie door een beroeps of een doe-het-zelver blijft open. Het moet de moeite waard zijn te weten dat de installatie al kan worden opgenomen in een aankoop of een vaste prijs kan worden onderhandeld. De kwestie van de aansprakelijkheid wordt ook verduidelijkt in dit geval, want deze is duidelijk voor de ambachtslieden. Zij garanderen een professionele aansluiting van het systeem. Natuurlijk, ambachtslieden hebben ook een aantal garanties voor gebruikte apparatuur, maar dit zal niet door iedereen worden gegeven.

Dus als je niet zelf een gebruikte roestvrijstalen schoorsteen wilt installeren, kan het zeer moeilijk zijn om een ambachtsman te vinden om het over te nemen, omdat er geen verhaal gehaald kan worden bij de verzekering in het geval van schade.

Tot slot kan worden gezegd dat de aankoop van een nieuwe roestvrijstalen kachelpijp meer winstgevend is. Garantie blijft namelijk bij de fabrikant.
Een prijs vergelijking is ook raadzaam. Onder andere van gebruikte en nieuwe kachelpijpen, zodat men kan zien dat het verschil vaak niet zo groot is, wanneer u een nieuwe roestvrijstalen kachelpijp wilt kopen.