Het vinden van de juiste verbrandingsmateriaal

Welke brandstoffen zijn er en wat moet er worden overwogen?

Over het algemeen heeft u een breed assortment aan brandstoffen waar u uit kunt kiezen, de volgende brandstoffen zijn geschikt voor verwarming met een open haard of oven:

  • Hout
  • Pellets
  • Kolen
  • Aardgas
Hout als brandstof

Hout wordt beschouwd als de klassieker onder de brandstoffen: eeuwenlang verwarmt men zich met het stoken van hout. Bovendien, is hout een hernieuwbare grondstof waarbij de hout stammen worden gebruikt voor verwarming zijn en waar de afvalproducten worden gebruikt in de bosbouwindustrie. Dit maakt hout de meest milieubewuste keuze tussen de brandstoffen en ondersteunt ook bosbouw door de opbrengst van de verkoop. Er moet echter worden opgemerkt dat het hout Onbehandeld Is. Het is zelfs bij wet verboden om behandeld hout, zoals oude meubels, te gebruiken voor verwarming in particuliere huizen. Door de glazuren of vernissen, kunnen giftige gassen ontstaan tijdens de verbranding en dus in de afvoer van rookgassen. Onbehandeld hout, aan de andere kant, is onschadelijk. Optimaal brandhout heeft een resterende vochtigheid van maximaal 20 procent en is in de lucht gedroogd. Opgeslagen brandhout kan worden gestapeld in uw eigen tuin in een hut.

Verwarming met pellets

Houten korrels worden steeds populairder in gebruik. De kleine korrels zijn gemaakt van zaag-en schaafkrullen, die zich onder andere voordoen als een afvalproduct in timmerwerken in houtwerk. Één korrel is tussen de 2 en 5 centimeters lang en heeft een diameter van ongeveer één centimeter. Voor de productie van de pellets, is de mate van droogte van de grondstof van essentieel belang. Alleen hout met dezelfde mate van droogte kan worden verwerkt tot pellets. Wegens de hitte tijdens het drukken, worden de hout-eigen substanties zoals lignine en hars taai en handelen als lijm, die de korrels samen in een gedrukte vorm houdt. Wie met pellets stookt moet worden geïnformeerd over een geschikte oven hiervoor. De speciale ovens (pelletovens) hebben een klep bij de rug, waarin de korrels worden geleegd, indien nodig, kunnen de pellets direct in de oven via een riem worden opgeslagen. De kachelpijp moet ook geschikt zijn voor het verwarmen met pellets. Het is belangrijk om vooraf te weten of de schoorsteen vochtbestendig is en beschikt over de nodige certificering. Al met al zijn pellets een ongecompliceerde brandstof, want niet alleen de opslag is eenvoudig, maar ook de opbrengst is extreem hoog en gaat langer mee dan hout, waardoor er slechts ongeveer vier keer per jaar een nieuwe pellet voorraad moet worden besteld.

Warmte door kolen

Kolen zijn bijzonder geschikt als brandstof wanneer men zoekt naar een brandstof die langzaam opbrandt. Echter moet de oven worden goedgekeurd voor kolen briketten. In de meeste gevallen zijn de conventionele kachels hier niet voor geschikt. Echter zijn er ook nadelen verbonden met het stoken van kolen zoals de milieu-onvriendelijkheid.

Verwarming met aardgas

Kachels bediend met gas bieden het hoogste niveau van comfort in vergelijking met andere brandstoffen. Omdat het verwarmen met gas efficiënt is omdat deze geen as, roet en brandende resten achterlaat. Bovendien bieden veel gashaarden de mogelijkheid om een tijdschakelaar te installeren of om de stroomtoevoer via de afstandsbediening te regelen. Deze ovens zijn bijzonder populair met stadsbewoners, omdat geen extra opslagruimte voor de brandstof wordt vereist en de verwerving ook wordt weggelaten. De enige vereiste is dat er een stroomvoorziening moet zijn.

Welke brandstof is het meest efficiënt?

Vele factoren spelen een rol het kiezen van de juiste brandstof. Voor stadsmensen die niet willen afzien van het kampvuur romantiek, is een gas oven vooral geschikt, maar ook een pellet kachel zou geschikt zijn voor grotere appartementen. Degenen die warmte met hout willen moet rekening houden met de levering van brandstof en dus ook zorgen voor voldoende opslagcapaciteit. Bovendien is het hout minder geschikt als hoofd hitte drager, aangezien het branden minder efficient. Vanuit het oogpunt van milieuvriendelijkheid moet er worden gekozen voor pellets. Deze zijn zeer geschikt omdat ze als productieafval van hout worden geproduceerd en een hernieuwbare grondstof vormen.
Er moet in alle gevallen worden afgezien van een kachel die op olie brandt, omdat deze grondstof schaars is en het milieu zeer vervuild.

Welke brandstoffen zijn geschikt voor een roestvrijstalen kachelpijp?

Een roestvrijstalen kachelpijp kan in een veelvoud van scenarios worden gebruikt worden gebruikt en is over het algemeen geschikt voor alle hierboven vermelde brandstoffen. Door het bijzonder duurzame en temperatuurbestendige materiaal, is onze roestvrijstalen kachelpijp geschikt voor alle soorten rook.