Hoe werken roestvrijstalen schoorstenen überhaupt?

Hoe werken roestvrijstalen schoorstenen überhaupt?

Heeft u zich niet altijd afgevraagd hoe een roestvrijstalen schoorsteen werkt? Natuurlijk, het is duidelijk dat vuur warmte afgeeft. Daartoe worden hout, kolen of zelfs pellets verbrand en zo omgezet in warmte-energie. Naast warmteontwikkeling komt er echter ook rook vrij. Dit bestaat uit gassen en is gedeeltelijk samengesteld uit verschillende giftige stoffen, waaronder hoofdzakelijk koolmonoxide en kooldioxide. De reden om een schoorsteen van roestvrij staal te installeren is dus om deze giftige gassen te verwijderen.

 

 

Hoe wordt het rookgas afgevoerd?

In principe stijgt warme lucht naar boven. Bij de roestvrijstalen schoorsteen wordt de lucht door de verticaal naar boven gerichte pijp geleid. De warme lucht heeft een lagere dichtheid en is dus lichter, en stijgt daarom naar de top. Zodra het de top bereikt, komt het naar buiten via het mondelement of de regenkap. Dit "omhoog trekken" van de rookgassen creëert een onderdruk in de schoorsteen. Nieuwe lucht wordt door de aanzuiging en door de externe druk van de lucht in de onderste opening van de roestvrijstalen schoorsteen geperst en wordt eveneens verwarmd. Dit handhaaft het fysische principe van de schoorsteen. Dit principe van de schoorsteen wordt ook wel het "Bernoulli effect" genoemd. Dit effect zorgt ervoor dat de giftige rookgassen op geen enkele manier terug in de leefruimten worden gezogen.

Roestvrijstalen kachelpijp bij steenoven

Twee dingen zijn echter van belang, opdat dit effect ook werkelijk functioneert, enerzijds moet de hoogwaardige stalen schoorsteen zodanig van de wind geïsoleerd zijn, dat deze de aanzuiging niet kan doorbreken, en anderzijds moet een rookgasklep worden geïnstalleerd, zodat de warme lucht, buiten het stoken om, niet aan de woningen wordt onttrokken.

 

 

Technologie is de A en B van een roestvrijstalen haard

De dubbelwandige schoorsteen van roestvrijstaal moet dit rookgasafvoerproces natuurlijk ook technisch ondersteunen. Zo moet bijvoorbeeld de hoogte van de schoorsteen worden aangepast aan de hoeveelheid af te voeren rookgas en aan de temperatuur. Hoe hoger de schoorsteen, hoe sterker de trek. Dit is ook de manier waarop de diameter van de schoorsteen wordt bepaald. Als deze te klein of te groot is voor de aangebouwde haard, kan er geen goede rookgasafvoer ontstaan en zal de giftige lucht hoogstwaarschijnlijk in de woonruimte binnendringen.

Bovendien is het belangrijk dat het materiaal van de schoorsteen niet wordt aangetast door de weersomstandigheden. Voor onze producten gebruiken wij uitsluitend roestvrijstaal, dat bekend staat om zijn roestvrijheid. De materiaaldikte van onze producten bedraagt 0,5 mm, wat precies binnen het ideale bereik van de voorschriften ligt. Zo zit u goed met onze producten voor uw veilige roestvrijstalen schoorsteen!