Ik koop een roestvrijstalen schoorsteen/kachelpijp

Ik koop een roestvrijstalen schoorsteen/kachelpijp

Bij de aankoop van een roestvrijstalen kachelpijp moet u met een aantal zaken rekening houden. Want waar de kachelpijp ook wordt gekocht, vóór de aankoop moet een aantal zaken zorgvuldig worden gecontroleerd. Helaas zijn de richtlijnen voor dit type kachelpijp niet in alle landen dezelfde. Daarom zijn er, afhankelijk van de leverancier, ook bepaalde verschillen in het ontwerp, alsmede in de kwaliteit.

 

De isolatie van de roestvrijstalen kachelpijp

 

 Om ervoor te zorgen dat de uitlaatlucht ook bij ongunstige weersomstandigheden zijn weg naar buiten vindt, is een goede trek noodzakelijk.  Dit gebeurt echter alleen bij een voldoende grote temperatuurgradiënt. Moderne kachels en roestvrijstalen haarden werken echter met lage rookgastemperaturen. Daarom is het des te belangrijker dat er nauwelijks warmte verloren gaat op de weg naar buiten. Daarom wordt voor roestvrijstalen kachelpijpen een isolatiedikte van ten minste 2,5 cm voorgeschreven. Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet u zich ook hieraan houden. Dit laat voldoende manoeuvreerruimte in geval van slechte weersomstandigheden.

Staal en zijn vele legeringen

Staal bestaat uit ijzer en dit metaal heeft de neiging te oxideren, d.w.z. te roesten. Er worden voortdurend nieuwe legeringen ontwikkeld om dit te voorkomen. Door andere metalen en een bepaalde hoeveelheid koolstof toe te voegen, kan worden voorkomen dat staal gaat roesten. Roestvrijstaal 316L (1.4404) wordt daarom aanbevolen voor het binnenste gedeelte van de roestvrijstalen kachelpijp. Trouwens, dit soort staal is niet magnetisch. Een snelle test met een magneet zal snel een "blender" aan het licht brengen. Bovendien mag de materiaaldikte niet minder dan 0,5 mm bedragen. De uitdrukking "roestvrij" zou eigenlijk "roestarm" moeten betekenen, aangezien ijzer en staal altijd roesten. Staal in de kachelpijp roest echter maar heel langzaam. Dit komt omdat altijd op de kwaliteit van het metaal wordt bespaard om een goedkope roestvrijstalen schoorsteen te kunnen aanbieden. Wat heb je aan een lage prijs als de schoorsteen na een paar jaar moet worden vervangen? Dat is wanneer goedkoop snel duurkoop wordt.

De naad van het plaatstaal van de kachelpijp

Een kachelpijp van roestvrij staal is gemaakt van platen die rond zijn gewalst. Daarom rijst hier de vraag wat beter is: een doorlopende lasnaad die doorlopend is of alleen puntlassen? De binnenste kachelpijp ligt buiten het zichtbare gebied en is daarom moeilijk te inspecteren. Aangezien de staalplaat geen verbinding heeft tussen de laspunten, kan vocht juist daar binnendringen. Dit verzwakt de isolatie en er kunnen roestzakken ontstaan. Daarom moet de lasnaad in de roestvrij stalen kachelpijpen, vooral in de binnenpijp, een ononderbroken lasnaad hebben. Dergelijke naden zijn bijna altijd lucht- en waterdicht.

Hoe moeten de kachelpijpelementen worden aangesloten?

In principe zijn er twee manieren waarop de elementen van de kachelpijp kunnen worden verbonden. De eerste variant werkt volgens het principe van een slangklem. Hier zijn de twee delen verbonden met een schroefbare ring, vaak ook voorzien van afdichtingen. De elementen van de roestvrij stalen kachelpijp zijn dan stevig met elkaar verbonden voor een lange tijd. Maar metaal zet uit en daardoor is het nodig om het van tijd tot tijd te controleren. De tweede mogelijkheid zijn spanklemmen. Hier staat de klem onder spanning en dit leidt tot een stevige verbinding. Goede snelklemmen hoeven niet te worden gecontroleerd. Dit bespaart kostbare arbeidstijd bij de assemblage van de schoorsteen. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke variant beter is voor de roestvrij stalen kachelpijpen. Beide opties zijn stabiel.

Conclusie

De aankoop van een roestvrij stalen kachelpijp moet zorgvuldig worden gepland. Helaas zijn er onder alle leveranciers ook de zogenaamde zwarte schapen die alleen uit zijn op winst. In geval van twijfel is het beter te kiezen voor een ontwerp van hoge kwaliteit. De vervolgkosten van een te goedkoop aanbod zijn vaak niet in te schatten. Hoge kwaliteit en goed vakmanschap zijn de beste partners tegen hoge vervolgkosten. U kunt dit altijd aan onze servicemedewerkers vragen.