Kachelpijp dakdoorvoeren en toebehoren

Kachelpijp dakdoorvoeren en toebehoren

Heeft u een dakdoorvoer nodig voor uw dubbelwandige roestvrijstalen kachelpijp? Wilt u weten uit welke elementen een dakdoorvoer bestaat? U bent bij het juiste adres!

DE DAK DOORVOER, STORMKRAAG EN REGENKAP

De dak doorgang voor een schoorsteenkanaal bestaat uit drie elementen. Het eerste element is de dakdoorvoer. Deze maakt het mogelijk om het dak af te dichten op de aansluitpunten voor de doorgang van een kachelpijp. Een dakdoorvoer kan worden gemaakt van verschillende materialen, waarvan de meest voorkomende lood en aluminium zijn.

Het tweede element dat moet worden geïnstalleerd, is de stormkraag. Deze wordt ongeveer 3 cm boven de dakdoorvoer geplaatst en voorkomt dat er water langs de kachelpijp naar binnen sijpelt. Houd er wel rekening mee dat u de stormkraag moet vastkitten aan de dakdoorvoer, hiermee dicht u het gat van circa 1 a 2mm tussen stormkraag en dakdoorvoer.

En tot slot, het laatste element wat bevestigd moet worden, de regenkap. De voordelen van de regenkap zijn talrijk. De meest voorkomende zijn:

  • Regenbescherming: de regenkap beschermt de kachelpijp en de openhaard. Water kan namelijk makkelijk de houtkachel, het inzetstuk of de schoorsteen van de kachel beschadigen.
  • Bescherming tegen dieren: de regenkap voorkomt het binnendringen van kleine dieren in uw roestvrijstalen kachelpijp. Het is gebruikelijk dat vogels zich nestelen in een schoorsteen, dit kan worden vermeden met een regenkap.
  • Brandpreventie: de aanwezigheid van een regenkap is essentieel, omdat tijdens het normale verbrandingsproces van uw kachel er vonken kunnen ontstaan, waardoor voldoende bescherming noodzakelijk is.

WELKE DAKDOORVOER HEB IK NODIG?

In onze online winkel vindt u kachelpijp sets met een lood- of aluminium dakdoorvoer. Wat is het verschil tussen de twee doorvoeren? De doorvoer uit aluminium is minder duur, maar ook onhandig vergeleken met de dakdoorvoer met loodslab. De vierkante plaat bij deze doorvoer is namelijk niet heel flexibel, wat betekent dat deze alleen geschikt is voor vlakke daken zoals EPDM daken of bitumen daken.

 

De doorvoer met loodslab daarentegen past op alle daktypes, is zeer stevig gebouwd en dankzij de loodslab ook

erg flexibel. Deze doorvoer is perfect geschikt voor daken met dakpannen of met golfplaten.

WELKE REGENKAP KIEZEN?

Bent u aan het twijfelen tussen onze regenkap met windbescherming en de regenkap met vonkbescherming?

Vaak is er verwarring over de prestatie van de twee verschillende regenkappen, waarbij wordt gedacht dat de een beter is dan de ander. Beide regenkappen zijn even efficient in de afvoer van rookgassen.Het verschil tussen de kappen zit hem vooral in het vonkennet, wat we l aanwezig is bij de rekenkap zorgt ervoor dat vonken worden opgevangen en zo niet op het dak terecht komen. Dit is vooral nodig met daken met een houtskelet zoals bij chalets. In alle andere gevallen is een regenkap met windbescherming voldoende.