Kachelpijp onderdelen, deel 2: Inspectieluik

Kachelpijp onderdelen, deel 2: Inspectieluik

WAT IS EEN INSPECTIELUIK?

De inspectieluik is het tweede deel van de kachelpijp voor installatie buitenshuis. Het onderdeel is 475 mm lang en is wordt het vaak geïnstalleerd tussen de bevestigingsplaat (die steunt op de wandmontage standaard) en het T-stuk.

Het speciale aan de montage van de inspectieluik is dat het product geen Twist-Lock-systeem aan de onderkant heeft. Dit komt omdat het mogelijk moet zijn om de deur op de inspectieluik te monteren in de richting waarin u hem wilt hebben. De montage is echter nog steeds veilig met behulp van de klemband die rond de verbinding is gemonteerd en het gewicht van de bovenliggende delen die hierop rust.

De inspectieluik wordt vaak ook reinigingsluik genoemd, omdat de hoofdtaak van het onderdeel is dat u de deur kunt openen en de kachelpijp van onderaf te reinigen. Dankzij deze opening hoeft de schoorsteenveger nooit op het dak te staan om de schoorsteen te vegen of te controleren, maar kan alles vanaf de grond doen.

Het is sterk aan te raden dat een testopening wordt aangebracht op een schoorsteen die op de gevel van het huis is gemonteerd. Alleen al omdat u dan gemakkelijk tweemaal per jaar het kanaal kunt reinigen.

Als het niet mogelijk is om de inspectieluik onder het T-stuk te monteren, is het ook mogelijk om het onderdeel boven de T-buis te monteren. Ook is het mogelijk om de inspectieluik in een bocht geleverd te krijgen. Voor op maat gemaakt advies kunt u beste contact met ons opnemen via de chat, telefoon of mail.

WANNEER MOET U TESTEN EN WAAROM?

Voor de beste werking van uw kachelpijp raden wij aan om 2x per jaar uw kanaal te vegen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat de roetdeeltjes worden verwijderd van uw kanaal, waardoor het kanaal schoner brandt. Ook zal de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk worden verlaagd, waardoor u rustig kunt genieten van uw haard,