Kachelpijp onderdelen, deel1: Bevestigingsplaten

Kachelpijp onderdelen, deel1: Bevestigingsplaten

WAT IS EEN BEVESTIGINGSPLAAT?

De bevestigingsplaat is de bodemplaat voor de kachelpijp. Dit vormt vaak het onderste deel van de kachelpijp. Er zijn twee verschillende bevestigingsplaten. Eén voor vloermontage en één voor wandmontage. Deze twee delen hebben dezelfde functie, maar zien er anders uit. Hier komt de uitleg: Aan de onderkant van de bevestigingsplaat bevindt zich een opening voor condensaat dat in de kachelpijp wordt gevormd. Deze opening bevindt zich op verschillende plaatsen, afhankelijk van het type bevestigingsplaat.

Vloermontage: bij vloermontage bevindt de opening zich aan de zijkant van de plaat. Om de eenvoudige reden dat het dan mogelijk is om toegang te krijgen tot de opening en de kachelpijp te legen van condensaat dat tijdens de verbranding en door neerslag heeft verzameld.

 

Wandmontage: in het geval van wandmontage, wordt de plaat eerst op een wandmontage standaard gemonteerd. (Deze is NIET in de set inbegrepen.) Op de plaat voor de wandmontage bevindt de opening zich aan de onderzijde van de plaat. Op dezelfde manier is er toegang tot de opeWanneer heb je de ankerplaat nodig en waarom?ning gemakkelijker wanneer u de schoorsteen op condensaat wilt legen dat zich tijdens de verbranding heeft gevormd.

Een bevestigingsplaat is altijd nodig wanneer de kachelpijp door een muur naar buiten wordt geleid en dan verder langs de gevel tot boven de nok komt. Vooral omdat het de basis is van de kachelpijp en de plaat het gewicht van de kachelpijp vasthoudt. Ook vanwege de opening voor het condensaat is het noodzakelijk dat bij een buiteninstallatie met een open kap / trekkap wordt gekozen voor een bevestigingsplaat. Het is natuurlijk ook mogelijk om een kachelpijp met bevestigingsplaat binnenshuis te monteren. Ook daar is de bevestigingsplaat op de vloer of op een wandmontage standaard gemonteerd.