Pellet kachels – wat u moet weten

Pellet kachels – wat u moet weten

In Nederland worden pellet kachels steeds meer populair door hun gebruiksgemak, milieuvriendelijkheid en hoog rendement. Afhankelijk van het type model dat u kiest, kan u ook in aanmerking komen voor subsidie voor pellet kachels, de zogenaamde Investeringssubsidie duurzame energie.

De pellet kachel is een moderne twist op de traditionele houtkachel en werkt op hout pellets (samengeperst houtafval) i.p.v. op stook hout. Elke pellet kachel heeft een reservoir waar een grote hoeveelheid pellets kan worden bewaard. Wanneer de kachel eenmaal aan is, met behulp van een aanmaakblokje, worden er automatisch pellets vanuit het reservoir naar de vuurkorf getransporteerd.

Wat de pellet kachel ook onderscheidt van de houtkachel is dat de rookgassen verwijderd moeten worden met behulp van een ventilator die zich aan het uiteinde van de kachelpijp bevindt. Dit omdat de gebruikstemperatuur van een pellet kachel laag is (maximaal 200 graden Celsius), waardoor de trek te laag is en de rookgassen niet uit het kanaal kunnen ontsnappen.
Door de lage brandtemperaturen en gecontroleerde en geautomatiseerde toevoeging van pellets is er een zeer hoog rendement van tussen de 80-97%.