Roestvrijstalen kachelpijp binnenshuis (door het dak)

Roestvrijstalen kachelpijp binnenshuis (door het dak)

Wij leggen u graag uit aan welke voorwaarden moet zijn voldaan, zodat de installatie van een kachelpijp ook binnenshuis toegestaan is.

Voorschriften voor installatie binnenshuis

Een echt voordeel van het binnenshuis installeren van de roestvrijstalen schoorsteen is de vrije keuze van de plaats waar u uw kachel wilt plaatsen. U bent volledig vrij en mag de haard in uw woonruimte plaatsen zoals u wilt. De geldende richtlijnen voor een schoorsteeninstallatie, zoals de dimensionering van de schoorsteen, zijn een eerste vereiste. Zodra u de installatie van uw schoorsteen binnenshuis verplaatst, ontstaan er echter bijkomende voorschriften waaraan moet worden voldaan. U moet er onder meer voor zorgen dat de roestvrij stalen schoorsteen is omhuld met brandwerend materiaal, behalve in de stookkamer. Voor dit kunt u bijvoorbeeld conventionele, brandwerende F90 panelen gebruiken. Deze zogenaamde "Indamming" moet ook in acht worden genomen, vooral wanneer men van plan is door het plafond heen te breken.

 

Waarom is er een indamming nodig?

De coating van de roestvrij stalen schoorsteen binnenshuis is uiteraard ter bescherming tegen brand. Alleen op die manier kunt u ook uw roestvrij stalen schoorsteen veilig in gebruik nemen. In geval van brand kan het gebeuren dat één enkele roestvrijstalen buis zo heet wordt dat de vlammen overslaan naar de verdieping erboven en ook daar brand veroorzaken.

Volgens DIN 18160 is het echter alleen nodig om de bekleding uit te voeren op vloeren waar de open haard zich niet bevindt. De stookplaats van uw kachel blijft dus "vrijgesteld" van ommanteling.

 

Isolatie van de roestvrijstalen schoorsteen

Het is belangrijk en essentieel om aandacht te besteden aan voldoende isolatie en de kwaliteit ervan. Een dubbelwandige roestvrijstalen schoorsteen van https://schoorsteen-rvs.nl heeft een 25mm dikke isolatielaag van keramische vezels, die ervoor zorgt dat de verwarming optimaal is en dat er niet te veel en niet te weinig warmte kan ontsnappen. De waarde van het materiaal mag hier niet buiten beschouwing worden gelaten. Bij deze vorm van isolatie is het bijvoorbeeld voldoende om met een materiaaldikte van 0,5mm te werken en is een dikte van 0,6mm niet nodig.

Waarom is dit cruciaal?

De kwaliteit van het materiaal tussen de binnenpijp en de buitenpijp heeft  invloed op de spanning op de vezels. Door voortdurende verhitting en herhaalde afkoeling wordt de roestvaststalen schoorsteen blootgesteld aan spanningen die het materiaal ernstig kunnen beschadigen als de isolatiedikte of het materiaal niet van voldoende kwaliteit is.

Wat is keramische vezel?

In tegenstelling tot glasvezels worden keramische vezels niet geproduceerd door glas te smelten, maar door pyrolyse. Door hun hoge treksterkte en vervormbaarheid zijn keramische vezels bij uitstek geschikt als isolatiemateriaal.