Voorkom droge kamerlucht

Voorkom droge kamerlucht

Vooral in de wintermaanden resulteert het verwarmen van een kamer vaak in droge lucht. Vooral bij verwarming met een kachel of een open haard wordt meer zuurstof uit de lucht gehaald, zodat het vuur mooi gelijkmatig brandt. In de kamer lucht wordt een relatieve luchtvochtigheid van 40-50% aanbevolen. Als de verhouding meer is, is de lucht benauwend en vochtig. Bij minder vocht kunnen de huid en slijmvliezen droog worden. In onze gids leert u wat u kunt doen om een optimaal binnenklimaat te creëren.

EIGENSCHAPPEN VAN LUCHT IN EEN DE DROGE RUIMTE DOOR OPEN HAARDEN

Bij het verwarmen in de winter wordt vocht uit de omringende lucht verwijderd. Op lange termijn leidt dit tot een droge binnenlucht, die ook het lichaam kan belasten. Dit manifesteert zich voornamelijk door een droge neus, hoesten en ademhalingsproblemen.

Een alternatief zou in eerste instantie zijn om de verwarming te stoppen. Maar wie wil de knusse warmte opgeven, vooral met de heersende kou buiten. Het betere alternatief is om daarom een luchtbevochtiger aan te schaffen.

VOORKOM DROGE LUCHT IN HUIS MET LUCHTVOCHTIGERS

Als de kamer lucht te droog is, wordt de hele atmosfeer van de kamer beïnvloed. Luchtbevochtigers kunnen helpen. Eerder werden containers aan de kachel gehangen. Moderne luchtbevochtigers worden meestal van stroom voorzien. Er zijn verschillen in de manier waarop het werkt. In een stoombevochtiger wordt het water binnenin verwarmd en wordt de waterdamp in de kamer verdeeld. Een verdamper werkt daarentegen op dezelfde manier als klassieke bevochtigers en bevochtigt de kamer met behulp van natuurlijke verdamping. Het derde type luchtbevochtiger zijn de verstuivers. Hier wordt, met behulp van fijne mondstukken, een fijne nevel van water gelijkmatig in de kamer verdeeld. Voor een korte termijn oplossing kunnen ook kommen met water in de kamer worden geplaatst. Ook kamer planten zijn goed geschikt voor het verhogen van de luchtvochtigheid. Als u niet alleen een goede luchtvochtigheid in de ruimte wilt hebben, maar ook schone lucht, komen kamerplanten goed van pas. Maar pas op: als de bevochtiger te veel wordt gebruikt, kan dit de vorming van schimmels bevorderen.

VOORKOM DROGE LUCHT DOOR MET DE JUISTE VERWARMING

Naast de luchtbevochtigers, die vaker worden gebruikt als de lucht al droog is, kan een droge kamer lucht ook worden voorkomen door een goede verwarming met de open haard. De brandstof moet altijd gelijkmatig worden verdeeld en opnieuw worden gevuld voordat hij wordt afgebrand. Bovendien, wanneer verwarming met open haarden ongeveer vijf minuten regelmatig geopend moet worden, moet u een raam open doen om frisse lucht de kamer in laten. De schoorsteen helpt ook om te voorkomen dat de kamer lucht te droog wordt. Als het te weinig tocht heeft, is het misschien niet mogelijk om alle rookgassen te verwijderen en dus niet alleen de lucht uit te drogen, maar ook om koolmonoxide terug naar het interieur van de kamer te laten stromen. Via een roestvrijstalen schoorsteen met de juiste diameter en lengte worden alle rookgassen afgevoerd. U kunt dus in de winter profiteren van de knusse warmte van de open haard zonder u zorgen te hoeven maken over uw gezondheid.